Go Back   Wireless and Wifi Forums > Wireless Networks (Wifi) > Network Troubleshooting
Register FAQ Forum Rules Members List Calendar Search Today's Posts Advertise Mark Forums Read

 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 08-24-2006, 10:42 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 11
Default Wireless Connection is strong - Explorer internet access poor.

This is so wierd...

I have very strong wireless connection (excellent / very good) all the time but explorer cannot connect to any websites and times out. When I get closer to the router suddenly there is activity over the WLAN and I have access. Why can I not get internet access when I have a strong wireless connection - and oddly sometimes no access at all?

Even with a strong w/less connection I sometimes cannot get into the NETGEAR 192.168.0.1 config logon.

Equipment :-
Vaio Centrino Laptop with the Intel ProWireless 2200 Card. Having difficulty in updating the driver on this - any easy simple way ? Driver is 9.0 series was 8.X.X.X but managed to get it to 9.X.X.13. Latest seems to be 9.X.X.17.
B/Band wireless router is a Netgear 834GT
WEP encryption is ON (64bit), Using a key I provide
SSID broadcast is on
B/Band provider is BT
I have uninstalled Norton Internet Security
Windows firewall is OFF
BB test within router config works fine.
I live in an apartment block!!!

Should I select Open or Shared network in the Browser connection setting ?

PSP connetcs to the network VERY easily and access ismmuch more consistent than my laptop.

Any other settings to consider ?

Help : Too many hours spent on this now !!!!!!!!

Last edited by stevebez; 08-24-2006 at 11:59 AM.. Reason: Additions / corrections
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 08-24-2006, 12:01 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 11
Default

Having sniffed around - it seems like a DHCP error on the router or interference from other wireless networks...

I think its a bit of both ....

I will try following...

1.Re-install / update firmware on router.
2.update driver on wireless card on laptop to latest (still not sure how?)
3.play with different channels starting from the highest and working down.

Anyone know where I can get free wifi spectrum analyser software ?

Will let you know how it all goes...

Rgds Steve
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 08-25-2006, 06:00 AM
Senior Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Blenheim, New Zealand
Posts: 560
Send a message via MSN to NZLamb Send a message via Skype™ to NZLamb
Default

The Intel cards can be a pain to get working with many SOHO routers, a firmware update on the router usually fixes it. Report back on how you get on!
__________________
Jeremy

Marlborough WiFi Project
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 08-25-2006, 08:17 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 11
Default

OK used Channel 13 after finding with Netstumbler that 11 had two very strong and close networks running - 6 & 1 was also being used by other close networks.

Updated wireless adaptor to latest firmware and sorted.

Since it was working and the router was on the latest firmware anyway I did not want to fix something that was now working - so did not reinstall router firmware. If problems return I will reinstall the router firmware.

Happy camper now and peacefull household finally!!!



P.S. : Word of advice - in apartment blocks it seems its almost always inteference and Netstumbler is a fabulous tool to find channel gaps.

Rgds Steve

Last edited by stevebez; 08-25-2006 at 08:53 AM..
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 08-25-2006, 10:00 PM
dan dan is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 16
Default

do you get a DHCP address from the router ok? does it have a default gateway (ipconfig)
can you ping the gateway? can you ping beyond the gateway?
is DNS working? (nslookup Google)
is your browser using a direct connection rather than proxy server?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 09-05-2006, 11:52 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 11
Default

OK more work on this ... changing the channel helped the connection but did not solve the problem - changed channel again after another sniff of local channels and better but still slow to open Outlook etc...

So unmounted SC101 drives and hey presto seems all solved. This SC101 seems to keep polling the unit to see if the drive is up and running etc... also it takes and age to register the drives as avaialble. Since I only use the SC101 as a backup unit keeping the drives unmounted is fine and improves overall performance considerably.

A long overdue defrag also helped matters.

Why can the SC101 simply populate its drives' as network drives rather than local machine drives...??? Seems unnecesary and adversely affects performance.

BTW if you are doing a big backup over the WLAN to an SC101 rather use a hard wired connection - much much quicker and consistently reliable.

I am still only a stone's throw from a rebuild though ....
Reply With Quote
Reply


« Laptop keeps making wireless connection unavailable | Local Wireless Network help please »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sony Vaio Wireless Network Connection problems with WEP / WPA security - SOLUTION!! nevinster Troubleshooting 16 09-20-2012 10:18 PM
Can't Connect to Internet Through Router Diane LeMasson alt.internet.wireless 14 02-05-2007 05:35 AM
How to share wired Internet connection in hotel using two wireless PCs Cindy alt.internet.wireless 33 09-10-2006 03:52 AM
Internet/cable modem/desktop; desktop/wlan/notebook; notebook can't access internet. Help? TIA dubya alt.internet.wireless 4 10-21-2005 02:03 PM
Myopic Economist article: Skype and "How the internet killed the phone business" Valiant uk.telecom.voip 5 09-16-2005 05:11 PM


All times are GMT. The time now is 02:54 PM.



Powered by vBulletin® Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45